انواع لوله ها
لولهها را به شکل دیگری نیز میتوانیم تقسیم بندی کنیم که مربوط به جنس آنها میشود. به طور کلی لولهها به دو دسته لوله فلزی و لولههای غیر فلزی تقسیم بندی میشوند. هر کدام از این موارد را در بخشهای دیگری به شکل مفصلتر توضیح خواهیم داد.
لولههای فلزی
لولههای فلزی میتوانند شامل زیرشاخههای مختلفی نیز شوند، اما وجه مشترکی که بین همه آنها وجود دارد مربوط به استفاده از عناصر فلزی در ساخت آنها است.انواع لوله ها از یک یا چند عنصر فلزی ساخته شدهاند. همین موضوع نیز باعث میشود تا تمامی لولههای فلزی را بتوانیم در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار دهیم و از ویژگیهای آنها نهایت استفاده و بهره را ببریم.
- لولههای فولادی
اولین دسته لوله های فولادی هستند که میتواند متنوعترین دسته لولههای فلزی نیز محسوب شوند. لولههای فولادی میتوانند تنوع زیادی داشته باشند اما همه آنها از فلز محکم فولاد ساخته میشوند؛ بنابراین استحکام و مقاومت بالا در لولههای فولادی میتواند یکی از مشخصههایی باشد که بین تمامی آنها مشترک است.
- لولههای گالوانیزه
یکی از انواع لولهها که زیر مجموعه لولههای فولادی نیز میتوانند قرار بگیرند با نام لوله گالوانیزه شناخته میشوند. لولههای گالوانیزه به یک سری از لولهها گفته میشود که از ورق سیاه و روکش روی یا آلومینیوم ساخته شدهاند. این لولهها مقاومت خوبی در برابر خوردگی و پوسیدگی دارند. معمولاً به دلیل همین مقاومت بالا میتوانیم لولههای گالوانیزه را در شرایط نامساعد به راحتی مورد استفاده قرار دهیم.
- لولههای مسی
دسته بعدی لولههای فلزی با نام لوله مسی شناخته میشوند. این لولهها به دو دسته ثابت و قابل انعطاف تقسیم بندی شده و هر کدام در یک سری از موقعیتها مورد استفاده قرار میگیرند. در نظر بگیرید که معمولاً لولههای مسی برای انتقال جریان آب و در شرکت آب و فاضلاب استفاده میشوند. البته لولههای مسی را میتوانیم با لولههای پلاستیکی نیز جایگزین کنیم، اما معمولاً متریال مس مقاومت بالاتری را دارد و همین موضوع سبب استفاده بیشتر از آنها میشود.
- لولههای داربستی
دسته بعدی لولهها که جزو لولههای فلزی محسوب میشوند لولههای داربستی هستند. این لولهها معمولاً برای انتقال دادن مایعات استفاده نمیشوند، بلکه کاربرد اصلی آنها در ساختمان سازی و استفاده به عنوان داربست است.
- لولههای مانیسمان
لولههای بدون درز یا همان لولههای مانیسمان در واقع به یک سری از محصولات گفته میشوند که در ساخت آنها هیچ برش و جوشکاری استفاده نمیشود. همین موضوع باعث افزایش استحکام این لولهها میشود. معمولاً لولههای مانیسمان برای مواردی که قرار است لوله در عمق خاک قرار گیرد استفاده میشوند، زیرا نگرانی کمتری از بابت نشتی و ایجاد درز و شکاف در آنها وجود دارد.
- لولههای چدنی
دسته دیگری از لولههای فلزی که اهمیت زیادی دارند و معمولاً در سیستمهای خانگی مورد استفاده قرار میگیرند لولههای چدنی هستند. لولههای چدنی را معمولاً با روش ریختهگری تولید میکنند. این لولهها مقاومت و استحکام خوبی دارند، با این وجود معمولاً سازندگان ترجیح میدهند تا در مواردی که فشار مایعات و گازها کمتر باشد از لولههای چدنی استفاده کنند.
- لولههای غیر فلزی
دسته مهم بعدی لولههای غیر فلزی هستند. میزان استفاده و کارایی این لولهها نیز کمتر از لولههای فلزی نمیباشد، به همین جهت شناخت آنها هم از اهمیت زیادی برخوردار است.
- لولههای سیمانی
لولههای بتنی که معمولاً با قالب ریزی ساخته میشوند میتوانند کاراییهای زیادی داشته باشند. این لولهها استحکام و مقاومت بالایی دارند و غالباً نیز چندین سال را بدون هیچگونه مشکل و مسئلهای میتوانند کار کنند. البته دقت داشته باشید که وزن لولههای سیمانی زیاد است و به خاطر همین وزن زیاد نیز آنها را در مواردی که قرار است پروژه در سطح زمین انجام شود استفاده میکنند.
لولههای پلی اتیلن
دسته بعدی لولهها با نام لوله پلی اتیلن شناخته میشوند. لولههای پلی اتیلن را معمولاً از مواد و مشتقات نفتی میسازند. چندین ویژگی مهم در این لولهها وجود دارد که از جمله آنها میتوان به قیمت مناسب، وزن سبک، فرایند ساخت سریع و همچنین نصب آسان و راحت اشاره کرد.
- لولههای سیمانی
بسیاری از افراد لولههای بتنی را با لولههای سیمانی اشتباه میگیرند، این در حالی است که این دو نوع لوله کاملاً با هم متفاوت هستند. لولههای سیمانی از ترکیب کردن سیمان و آزبست حاصل میشوند، معمولاً وزن سبکی دارند و میتوانند چندین سال را به خوبی کار کنند اما باید بدانید که لولههای سیمانی مقاومت خوبی در برابر ضربه ندارند.
- لولههای پلاستیکی
لولههای پلاستیکی که یکی از بزرگترین دستههای لولههای غیر فلزی شناخته میشوند و کاراییهای بسیار زیادی دارند. این لولهها میتوانند به خوبی در موقعیتهای مختلف مورد استفاده قرار گیرند زیرا وزن سبکی دارند، قیمت مناسبی دارند و به راحتی نیز نصب میشوند.
فرایند تولید لولههای فلزی
همانطور که گفته شد لولهها به دو دسته لوله فلزی و لوله غیر فلزی تقسیم بندی میشوند. هر کدام از این لولهها نیز میتوانند فرایند تولید مخصوص به خود را داشته باشند. در ابتدا پروسه تولید لولههای فلزی را با یکدیگر بررسی خواهیم کرد.
- تولید لولههای درزدار
اولین دسته مربوط به لولههای درزدار میشود. این لولهها که همان لولههای معمولی نیز هستند به شیوه خاصی تولید میشوند. برای تولید لولههای درزدار ابتدا باید ورقهها را تولید کرد. اینکه هر لوله از چه متریالی ساخته شده باشد میتواند نوع ورق آن را نیز تعیین کند. ورقههایی که ساخته و آماده شدهاند در ابعاد و اندازه لولهها برش داده میشوند.
ورقهها در مرحله بعدی رول شده و سپس در قسمت مورد نظر به یکدیگر جوش داده میشوند. به این ترتیب میتوانیم لولهها را داشته باشیم، اما پس از جوشکاری نیاز به مراحلی همچون صاف کردن محل جوشکاری، سرد کردن ورق و همچنین بررسی نهایی برای عدم وجود شکاف خواهیم داشت.
- تولید لولههای بدون درز
دسته بعدی لولههای فلزی با نام لولههای بدون درز یا مانیسمان شناخته میشوند. این لولهها هیچ گونه درز و شکافی ندارند پس مسلماً روش تولید متفاوتی نیز دارند. برای تولید لولههای بدون درز نیاز است که یک شمش استوانهای توپر داشته باشیم. این شمش را در دستگاهی قرار داده و با استفاده از یک سمبه به وسط آن شلیک میکنیم. با این کار شمش استوانهای شکل به شکل لولهای توخالی در میآید.
معمولاً ضخامت دیواره بسیار بیشتر از حد انتظار است و به همین دلیل نیز باید با استفاده از یک سری تجهیزات ضخامت لولههای مانیسمان را به حداقل برسانیم.
تولید لولههای غیر فلزی
برای تولید کردن لولههای غیر فلزی میتوانیم از روشهای قالب گیری و یا جوش دادن ورقها به هم استفاده کنیم. به طور مثال ورقههای پلی اتیلن را میتوانیم به هم جوش دهیم و لولههای سیمانی و بتنی را میتوانیم از طریق قالب ریزی تولید کنیم.
کاربرد لولهها
لولههای فلزی و غیر فلزی میتوانند یک سری کاراییها و کاربردهای مشخص داشته باشند. تمامی این موارد باعث میشود که بدانید از کدام لوله در کدام موقعیت میتوانید استفاده کنید.
انتقال مایعات: اولین کارایی لولهها مربوط به انتقال دادن مایعاتی همچون آب فاضلاب و غیره میشود.
انتقال گازها: بخش بعدی مربوط به انتقال دادن گازها میشود. معمولاً در پالایشگاهها و همچنین در سیستم گازرسانی خانهها از لوله استفاده میکنند.
کلام پایانی
لوله میتواند کارایی های زیادی داشته باشد. با اینحال باید حتما بدانید که از چه لوله در چه زمینه و کاری استفاده میکنید. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به راحتی به وبسایت ما مراجعه کنید و یا با کارشناسان ما تماس بگیرید. حتما در نظر داشته باشید که شرکت ما معتبرترین و بهترین انواع لوله که کیفیت خوبی نیز دارند را به شما عرضه میکند.